apaguem les nuclears

ni centrals ni cementiri!

 • aportacions econòmiques

  0182-0246-21-0201523025
  Entitat:BBVA
  Sucursal: l'Ametlla de Mar
 • documents

 • RSS notícies

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
 • RSS notícies

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

Presentació de la campanya Apaguem les Nuclears a l’Eixample Esquerre

Posted by apaguemlesnuclears a 22 Juliol 2009

Per Lluís Rabell

El passat dijous, 17 de juliol, activistes de la campanya Apaguem les nuclears van venir a l’Associació de veïnes i veïns de l’Esquerra de l’Eixample i ens van fer una xerrada sobre la campanya de signatures que estan organitzant.

Es tracta d’una proposta de resolució al Parlament de Catalunya exigint al govern espanyol la no renovació de les llicències de les centrals d’Ascó i Vandellòs. Després de l’exposició, va tenir lloc un animat debat entre la vintena de veïnes, veïns i militants associatius de diversos col•lectius del barri que assistiren a l’acte.

La discussió va subratllar la voracitat de les grans companyies elèctriques, el fet que les seves opcions de fonts energètiques estiguin determinades pels interessos dels seus accionistes, i va qüestionar el caràcter privat – i no de servei públic – d’un sector estratègic com aquest, amb tantes implicacions econòmiques, socials i mediambientals.

La trobada va concloure amb el compromís de prosseguir el debat en el si del moviment veïnal de Barcelona. El Fòrum “Ecologia i ciutat” recentment organitzat per la FAVB ja va començar a abordar algunes problemàtiques vinculades a l’energia, assenyalant per exemple les traves administratives que fan obstacle a la generalització de l’ús de les plaques solars, entre altres energies renovables. La segona edició del Fòrum Social Català, que se celebrarà a principis de l’any vinent, fornirà una excel.lent ocasió de trobada d’entitats i moviments socials al voltant d’aquestes i altres problemàtiques.

L’energia nuclear té efectes molt nocius sobre la salut i el medi, sobretot si se’n considera tot el cicle, des de la mineria de l’urani fins als residus. Radiacions ionitzants que provoquen mutacions, malformacions, càncers i alteracions del sistema immunològic, descomunals moviments de materials, enormes emissions de CO2 en la mineria, el processament de l’urani (un recurs no renovable, escàs i cada vegada més car, insuficient per abastir gaire temps més el nombre actual de reactors) i la construcció de les centrals, caràcter intractable, avui per avui i en un futur molt llarg, dels residus…

A més a més, el cicle civil de l’energia nuclear té nombrosos punts de contacte amb el cicle militar, com ho evidencia el conflicte amb l’Iran pel seu programa nuclear. I, per a acabar-ho d’adobar, si se’n contempla tot el cicle, és una ruïna econòmica, solament amagada pel fet que les inversions les paguem entre tots i totes, via impostos i recàrrecs tarifaris, mentre els beneficis, lliures de costos, són per a uns pocs (se’ls enduen grans empreses).

I les alternatives estan ja disponibles: l’energia solar, la fotovoltaica, la geotèrmica, la de la biomassa, sàviament i adequadament combinades segons les necessitats i les disponibilitats locals, l’aproximació dels centres productors d’electricitat i de les àrees de consum i, sobretot, una política d’estalvi energètic ben conduïda, essent molt més respectuoses amb la salut i el medi, substituiran amb avantatge la nuclear.

A l’Estat espanyol tenim vuit centrals nuclears en funcionament, una de tancada i Vandellòs I en procés de desmantellament, de les quals tres, Ascó I, Ascó II i Vandellòs II estan a les Terres de l’Ebre. Les tres que funcionen a casa nostra han tingut, en els darrers anys, amb el 40 per cent de la potència de totes les centrals nuclears de l’estat, més del 60 per cent dels incidents comunicables al CSN i el 75 per cent dels incidents greus (tres de quatre).

Amb aquest perill i aquesta hipoteca vivim a Catalunya, especialment a les Terres de l’Ebre. I ni tan sols aquestes Terres s’han vist compensades amb una major riquesa social i material. La Ribera d’Ebre, la primera comarca catalana en PIB, és de les darreres en renda familiar disponible i de les primeres en pobresa oficial. Ascó i Vandellòs no han fet sinó perdre població des que hi ha les nuclears.

El president Zapatero va anunciar en la seva primera investidura la presentació d’un calendari de tancament de les centrals nuclears en un termini raonable.

Les llicències d’activitat d’Ascó I i Vandellòs II espiren el 2010 i la d’Ascó II, el 2011. És un bon moment perquè el president Zapatero comenci a complir la seva promesa, sense necessitat de lleis ni decrets llei de difícil i problemàtica tramitació. Simplement, pot no renovar, l’any que ve i el següent, les llicències d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II.

D’aquí que les entitats sota signants unim els nostres esforços a la campanya APAGUEM LES NUCLEARS per la no renovació de les llicències d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II, campanya centrada en la recollida de desenes de milers de signatures de ciutadans i ciutadanes de Catalunya en suport a la presentació al Parlament d’una proposta de resolució exigint al govern central aquesta no renovació.

Perquè és possible viure sense nuclears:

APAGUEM LES NUCLEARS!

www.apaguemlesnuclears.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: