apaguem les nuclears

ni centrals ni cementiri!

 • aportacions econòmiques

  0182-0246-21-0201523025
  Entitat:BBVA
  Sucursal: l'Ametlla de Mar
 • documents

 • RSS notícies

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
 • RSS notícies

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

Les Terres de l’Ebre tornen a les mobilitzacions, ara contra l’MTC

Posted by apaguemlesnuclears a 21 gener 2010

El Punt 21 de gener

Més de 500 persones participen en l’assemblea de la Coordinadora Anticementiri Nuclear a Móra

Les Terres de l’Ebre es tornaran a mobilitzar. Tan clar i net va quedar en l’assemblea d’ahir al vespre de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), en què el teatre La Llanterna de Móra d’Ebre es va fer petit i on més de 500 persones i nombrosos càrrecs electes van expressar el seu rebuig que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d’alta radioactivitat s’instal·le a Ascó. De moment, ja hi ha un primer calendari d’actes de protesta que s’encetarà diumenge a Ascó per pressionar l’alcalde que no presenti la candidatura. Els diputats al Congrés Joan Herrera (ICV) i Joan Tardà (ERC) van assistir a l’acte.

Davant l’afluència massiva a l’assemblea de la CANC, ahir mateix es va acordar un calendari de mobilitzacions per pressionar l’Ajuntament d’Ascó i aconseguir que no presente la candidatura per acollir l’MTC, però també al govern de la Generalitat perquè compleixi l’acord del Parlament contrari a aquesta instal·lació. És per això que els membres de la CANC sol·licitaran una reunió amb els grups parlamentaris d’ERC, ICV i CiU, els tres que van votar contra l’MTC, i els proposarà que presenten un recurs contra l’ordre ministerial i que pressionen el govern.

La primera de les protestes, però, serà diumenge a les onze del matí a Ascó, on tindrà lloc una manifestació contra l’MTC just tres dies abans que l’associació de municipis en àrees nuclears (AMAC) oficialitze les candidatures. El mateix dia 27 els Jóvens en Defensa de l’Ebre faran una protesta a Barcelona, a la plaça de Sant Jaume. I l’últim acte que va quedar convocat serà al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre el dia 28, on es farà una escridassada a l’alcalde d’Ascó (si assisteix al ple comarcal).

El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va respondre les manifestacions del gerent de l’AMAC que reclama respecte a l’autonomia municipal. «Vila d’Abadal demana respecte per als qui vulguen l’MTC, però qui respecta la resta del territori?», es va preguntar Saladié. En l’assemblea es va recordar els noms dels 62 ajuntaments del Camp i de l’Ebre i els sets consells comarcals que s’han pronunciat contra l’MTC, i es va fer una crida al PSC de l’Ebre perquè pressione l’executiva del partit a Catalunya i respecte l’acord del Parlament. «Ens volen enganyar amb la creació de llocs de treball, però el parc tecnològic no té per què instal·lar-se a Ascó. No volem ser l’abocador dels residus nuclears de tot l’Estat», va assenyalar Josep Maria Sáez, membre de la CANC i regidor de Miravet. També Unió de Pagesos (UP) va exposar que l’MTC és contradiu amb l’aposta per potenciar les DO i les produccions de qualitat.

Compareixença del ministre

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, i el diputat Joan Tardà (ERC) van avançar ahir que reclamaran la compareixença al Congrés del ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, a fi que explique per què s’aposta per l’MTC quan encara no hi ha un calendari fixat de tancament de les nuclears. «Hem dit al PSC que si s’instal·la a Catalunya l’MTC per a ICV serà casus belli», va dir Herrera. «L’ordre ministerial és un frau de llei», va assenyalar Tardà.

«Els alcaldes es resignen»

L.M

L’alcalde de Flix, el socialista Òscar Bosch, va ser una de les veus més crítiques en la reunió de l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) de dimarts al vespre amb els alcaldes de l’àrea nuclear d’Ascó, una trobada en què no es va oficialitzar la candidatura d’Ascó, tot i que la majoria de representants municipals ho donen per fet. «Ascó presentarà la candidatura el dia 27 tot i que al territori no hi ha el consens necessari per rebre el cementiri de residus nuclears», va assenyalar Bosch. I va afegir: «La majoria d’alcaldes ho accepten amb resignació.» L’alcalde de Flix va denunciar l’estratègia de «fets consumats» que han seguit el Ministeri d’Indústria i l’AMAC. «S’ha treballat d’amagat i ara els enfrontaments es produiran al territori», va manifestar Bosch, que lamenta que un grup de veïns del seu municipi es pronunciessen a favor de l’MTC just al davant de la protesta convocada pels anticementiri. «Certes actituds poden portar a la confrontació», va dir.

El PSC de l’Ebre rebutja l’MTC

EL PUNT

La federació del PSC de les Terres de l’Ebre va afegir-se ahir a ERC i ICV i va pronunciar-se en contra del magatzem de residus nuclears. Els socialistes ebrencs consideren que aquestes comarques han complert amb escreix suportant bona part de les instal·lacions energètiques del país. Per aquest motiu, creuen que aquesta mostra de solidaritat històrica ha de permetre que ara no siguin les Terres de l’Ebre les que hagin de rebre aquest nou equipament, tot i que comparteixen el criteri del Ministeri d’Indústria de treure els residus emmagatzemats a les centrals nuclears, entre les quals les d’Ascó i Vandellòs, i dipositar-los en un magatzem temporal centralitzat que garanteixi al màxim la seguretat.

Amb tot, els socialistes de l’Ebre han insistit que respectaran la posició de les institucions municipals i càrrecs electes del PSC que veuen favorable aquesta instal·lació. A l’Ajuntament d’Ascó hi ha un regidor del PSC, que forma part del govern amb CiU.

CiU es manté contra l’MTC

ACN

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va rebutjar ahir un magatzem de residus nuclears a Catalunya, d’acord amb la resolució que va aprovar el Parlament amb el suport de la federació. Aquesta posició taxativa de Pujol contrasta amb la de l’alcalde d’Ascó, el convergent Rafael Vidal, que va dir al seu dia que no hi renuncia. Pel que fa a la posició de l’alcalde d’Ascó, Pujol es va limitar a dir que CiU ja li va fer saber el contingut de la resolució del Parlament. «Li vàrem donar a entendre que el parer de la federació era aquest», va resumir. El PSC, en canvi, va subratllar que són els municipis els que han de fer la demanda i, per tant, és una decisió que «pertoca al territori». Els seus socis al govern, ERC i ICV-EUiA, han demanat als municipis que no presentin candidatures per ser la seu de l’MTC. Per la seua banda, el PP reclama al govern català que es pronunciï sobre la candidatura d’Ascó. «Ara pertoca mullar-se al govern», va dir la portaveu del PP, Dolors Montserrat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: